beats by dre cheap

UREĐENJE VRTNOG JEZERA - OSNOVE

U proslom clanku planirali smo, iskapali i izgradili vrtno jezerce od folije, vrijeme je da ga uredimo i ozivimo. Pri ureðenju doslovno mozemo izmisljati sto i kako zelimo napraviti, bitno je samo pripaziti da to ne steti stanovnicima u vodi.

Podloga
Na dnu jezerca neophodno je stvoriti talog, prvenstveno zbog riba jer je odlican izolator u zimskim mjesecima kada ribe prezimljuju pri dnu. Takoðer one obozavaju “kopati” po podlozi,  kako je to njihovo prirodno ponasanje nikako im ne bi trebalo uskratiti to zadovoljstvo, a nije ni zanemariva cinjenica da podloga štiti foliju.
Postoji vise vrsta materijala za stvoriti talog, pa tako mozemo birati sitne kamencice, pijesak, zemlju za cvijece, treset namjenjen iskljucivo za vrtna jezerca...
Kako treset ima dobru ulogu u filtraciji vode i sprecavanju razvoja algi, preporucila bi kao podlogu pijesak sa dodatkom treseta kojeg mozemo dozirati spram kolicine vode, kao sto ga poslje mozemo i dodavati prema potrebi.
Pijesak svakako ostavimo da odstoji u vodi par dana, povremeno vodu zamjenimo s cistom, na taj nacin izbaciti cemo sve topive, nepozeljne tvari iz buduce podloge.
U najdubljem dijelu jezerca staviti cemo najtanji sloj najvise do 2 cm, stoga sto ce se s vremenom najvise taloga nakupljati upravo na dnu, a na svim ostalim nivoima neka to bude odprilike 8-9 cm.  Kao dodatno skroviste ribama za prezimljavanje mogu posluziti tegle za cvijece od pecene keramike, polegnimo ih na bok, s vanjske strane ucvrstimo oblim kamenjem, a u unutrasnjost stavimo malo pijeska.

Voda
Jezerce cemo postepeno puniti vodom  pogotovo ako je izgraðeno od folije, kao u nasem slucaju.
Jednostavno, voda vrsi ogroman pritisak na nju, zateze je i definitivno formira po obliku jezerca, pa bi od prevelikog opterecenja vrlo vjerojatno doslo do pucanja. Laganim mlazom vode, da ne rastjeramo tek postavljenu podlogu, napunimo odprilike do 2/3 vode i ostavimo barem 2 dana da odstoji, u tom periodu folija ce se lagano formirati, a dio pijeska s visih nivoa, kao i onaj kojeg smo uzburkali punjenjem nataloziti ce se na dnu. Tada mozemo napuniti jezerce do kraja i dozirati sredstvo za pripremu vode, predviðeno za vrtna jezerca.

Bilje
Radi lakse pristupacnosti biljkama u vodi pri obrezivanju, presaðivanju ili bilo kojoj drugoj radnji, prakticnije je saditi ih u tegle koje mozemo u svakom trenutku izvaditi i vratiti u vodu. Treba pripaziti i na razlicite zahtjeve pojedinih biljaka npr. vodena kuga je potpuno nezahtjevna i rasti ce u svim uvjetima dok lopoc treba bogatu hranjivu podlogu.
Prije sadnje i stavljanja u jezerce biljku svakako dezinficirajte u blagoj otopini hipermangana, najcesci su prenositelji bolesti. Vise o vodenom bilju u nekom drugom tekstu.
     [img]http://cdn.content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000206AD.gif[/img]    [img]http://cdn.content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000206AD.gif[/img]   [img]http://cdn.content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000206AD.gif[/img]  


Ludi Vrt by Sabi
http://ludivrt.blogger.ba
16/01/2011 13:18